Målgruppe
Speciallæger og H-læger ansat i Psykiatrien i Region Midtjylland

Formål
Formålet er at uddanne speciallæger/H-læger til selv at kunne planlægge og afholde SCAN- og PSE kurser. Kursisterne indgår i et SCAN lærerkollegie, som frem over - med start i efteråret 2025 i Region Midt Psykiatri – skal afholde SCAN/PSE kurser.
I løbet af kurset skal deltagerne udvikle og færdiggøre et første udkast til deres personlige undervisningsplan i SCAN/PSE.
Ved afslutningen af dette blended learning-kursus vil deltagerne have opnået viden, færdigheder og kompetencer inden for medicinsk pædagogiske principper i rollen som SCAN-underviser, der kan reflektere over egen og kollegers undervisningspraksis. Endvidere vil de have øget deres kompetencer i diagnostisk interview, psykopatologi samt deres evner til at supervisere andre indenfor disse områder.

Indhold
Kurset kombinerer online- og tilstedeværelsesundervisning og omhandler SCAN-underviserens rolle i undervisningen af SCAN/PSE. Det danner grundlag for refleksive SCAN-undervisere på cand.-niveau og op mod professorniveau. Kurset dækker følgende emner:

  • SCAN – basic principles
  • Learning Design (Kursus- /Undervisningstilrettelæggelse)
  • Samrating (Inter-rater reliabilitet)
  • Live-træning i feedback supervision af kommende kursister ifm diagnostisk interview
  • Træning i at reducere/imødegå diagnostisk bias
  • Differential diagnostik

Læringsudbytte

  • Beskrive karakteristika ved SCAN undervisning og læring.
  • Identificere, evaluere og reflektere over undervisningselementer i egen undervisning for at forbedre deltagernes læring.
  • Give feedback til kolleger på undervisning.
  • Planlægge, gennemføre og evaluere en specifik undervisningslektion, herunder begrunde læringsmål, aktiviteter og underviserens rolle i lektionen.
  • Udvikle udkast til en læringsdesign i SCAN/PSE undervisning
  • Opgradering af psykopatologisk ekspertise, herunder differential diagnostik.

Ved tilfredsstillende gennemførelse af kurset tildeles et SCAN-træner diplom (ECTS godkendt kursus).

Relaterede kurser

Kursus i SCID-5-PD

Ledige pladser

Deltagerkreds: Læger og psykologer

Structured Clinical Interview for DSM-5 Personality Disorders (SCID-5-PD) er et semi-struktureret interview til diagnostik af personlighedsforstyrrelser, der sikrer en systematisk diagnostisk vurdering af de 10 personlighedsforstyrrelser defineret i det amerikanske diagnosesystem DSM-5.

SCID-5-PD kan anvendes som supplement til et almindeligt klinisk interview til at be- eller afkræfte en eller flere diagnoser. Det kan endvidere anvendes suppleret med et spørgeskema bestående af de diagnostiske kriterier for alle personlighedsforstyrrelserne, hvorefter særligt ”ja”-besvarelserne danner baggrund for det efterfølgende interview, der giver grundlag for et grundigt diagnostisk interview. Endelig kan det være en hjælp til at skærpe klinisk interviewteknik.

SCID-5-PD er et instrument, der egner sig til både forskning og klinisk praksis. Internationalt er der publiceret flere artikler, hvor der er demonstreret test-retest og interrater reliabilitet.

Kursusdeltagerne skal selv købe SCID-5-PD Users guide og medbringe denne til kurset. Hogrefe Forlag er udgiver af den danske oversættelse. Interviewhæfte og spørgeskema bliver udleveret af underviserne.

Tid:
Mandag den 19. januar 2026 kl. 9.00-16.00 og
Tirsdag den 20.januar 2026 kl. 9.00-16.00.

Der vil være fuld forplejning begge dage med morgenmad, frokost og kaffe/kage. Der vil være morgenmad begge dage kl. 8.30-9.00 inden kursus start.

Sted: Aarhus Universitetshospital, Indgang G., Palle Juul-Jensens Boulevard 99, 8200 Aarhus N. Kurset foregår i konferencelokale G206-124, G206.

Undervisere: Psykolog og specialist i psykoterapi Lisbet Ipsen samt psykolog og specialist i psykoterapi og i psykopatologi Diane Andersen

Antal undervisningstimer: 12

Ved afmelding efter tilmeldingsfrist, betales fuldt kursusgebyr.

Kurset gennemføres ved minimum 18 deltagere.

Hvis du ønsker at få besked, når der udbydes et nyt hold, kan du bruge funktionen ’Holdagent’

fysisk